Noves tecnologies aplicades a l'educació

 

El projecte educatiu Vedruna dóna molta importància a l'ús de les noves tecnologies i a l'aplicació que tenen, com a eina de suport i d'aprenentatge pels nostres alumnes.

El principal objectiu és que esdevingui un mecanisme per tal d'assegurar la competència digital de l'alumnat, la integració curricular, la inclusió digital i la innovació metodològica.

 

 Les eines per aquest projecte són:

  • Plataforma de gestió escolar clickedu, que permet la comunicació i la informació online per a tota la comunitat escolar del dia a dia.
  • Digitalització d'aules, espais educatius equipats amb pissarres digitals, canons de projecció, tauletes digitals i Chromebooks.
  • Assignatures impartides amb llibres i metodologies digitals.
  • Els Cromebooks, una eina de treball a les aules

El projecte Chromebook s'utilitza a l'escola  amb la finalitat d' utilitzar les noves tecnologies com a eina d'aprenentatge àgil i eficaç. No es tracta de tenir un ordinador a l'aula sinó d'una manera de treballar que té un munt d'avantatges.

Aquest projecte neix de la col·laboració de la Fundació Vedruna directament amb Google, que és qui ens proporciona l'infraestructura interna d'aquest sistema.

 Què és un Chromebook?

Un Chromebook és un ordinador dissenyat per poder realitzar qualsevol tasca de forma més fàcil i ràpida. Té els següents avantatges:

  • Utilitza el sistema operatiu Chrome OS que permet que l'ordinador s'engegui i estigui a punt de treballar en menys de 10 segons.
  • L' alumne posant el seu usuari i contrasenya Vedruna accedeix a l'ordinador i a tots els seus documents.
  • El seu sistema operatiu ofereix a l'alumne les millors aplicacions de "Google for Education”.
  • Tota la informació es guarda al núvol i aquest sempre estarà disponible per l'alumne. Així que es tracta d'un emmagatzamatge il·limitat a través de Google Drive.
  • Està protegit de virus i qualsevol software malintencionat.

Amb aquests dispositius els professors  preparen les classes aplicant noves metodologies com el Classroom, les flipped classrooms (classes invertides), editant vídeos i enllaços, ... que ajuden als alumnes a sentir-se motivats per aprendre amb un entorn totalment pensat per a ells, on a més a més aprendran a utilitzar el Drive, Gmail, Fulls de càlcul, Presentacions, Formularis, Maps …

 

ROBÒTICA

Des dels primers cursos d'Educació Infantil s'introdueix la Robòtica. Es treballa amb la Bee-Bot  que és un robot amb forma d'abella que permet als infants programar moviments simples mitjançant set tecles. L'objectiu principal que ens plantegem és desenvolupar al màxim les capacitats dels infants potenciant les seves habilitats i reforçant la lateralitat, la creativitat i l'interès.  D'altra banda també es treballa amb materials Lego. A partir de la construcció de diferents màquines simples els alumnes treballen  de manera autònoma i en equip, observen, descriuen i resolen els problemes que se'ls van plantejant durant el procés de construcció de la màquina.

La Robòtica requereix utilitzar estructures bàsiques de programació, durant el cicle inicial i mitjà d'Educació Primària els alumnes s'inicien en l'Scratch Junior, per acabar treballant la programació amb Scratch al cicle superior. També s'utilitzen els robots WeDo. Es construeixen models amb sensors simples i un motor que es connecta a l'ordinador. Els alumnes en programen el seu moviment i construeixen els seus primers robots.

A l'etapa d'Educació Secundària es perfecciona la programació amb Scratch i s'utilitzen els robots Lego Mindstorms EV3. També s'utilitza la programació amb plaques d'Arduino.

 

FABRICACIÓ DIGITAL:

Durant l'etapa d'ESO els alumnes s'inicien en el modelatge en 3D mitjançant el programa SketchUp i posteriorment s'imprimeixen els seus projectes amb la impressora 3D del centre.

L'objectiu de les activitats és fomentar la creativitat, la recerca, l'experimentació i l'aprenentatge conjunt, mitjançant la reflexió sobre els processos de creació i fabricació tot posant èmfasi en el desenvolupament de projectes interdisciplinaris, que ofereixin a l'alumnat l'oportunitat de caminar de la idea a l'objecte, aplicant continguts curriculars de les diferents àrees i competències personals i d'aprenentatge que promoguin l'èxit escolar, la innovació educativa, la competència tecnològica i l'orientació professional.

 

 

 

 També et pot interessar...